BASINDA BİZ

Yumurta fiyatları yükseldiği hızda düştü


Geçtiğimiz hafta yaşanan yumurta fiyatlarındaki yükseliş nedeni olarak ise kuş gribinden dolayı bir çok firmanın kapanması, ayakta kalan firmaların ise ihracata yönelmesi olarak gösteriliyordu. Ancak fiyatlar kısa süre içerisinde geriledi. İşletme çıkışı 17 yeni kuruş olan yumurtanın fiyatı 10 yeni kuruşa kadar düştü.
Kuş gribi hastalığının ortaya çıktığı dönemlerde yapılan kanatlı kesimleri üretici firmaları olumsuz etkiledi. Hayvan kesimleri sonucu zarar eden itlaf edilen kanatlıların yerine yenilerini koyamadılar.

Hayvan sayısı azalınca üretimde düşüş gözlendi. Ülkede faaliyette olan 2 bin 400 işletmenin yaklaşık bin tanesinin iflas ederek kapandığı, yumurta üretiminin ise günlük 30 milyon adetlere düştüğü belirtiliyor.

Fiyatlardaki yükselişin yerini şimdi de hızlı bir düşüşe bıraktığını ifade eden sektör yetkilileri, yeni fiyatların önümüzdeki günlerde etiketlere yansıtılacağını, fiyatların perakende satıcılar tarafından da düşürülmesinin yerinde olacağı görüşünde.

“30 milyon günlük tüketim”
Türkiye’de günde yaklaşık 30 milyon yumurta üretildiğini belirten Türkiye Yumurta Üreticileri Derneği Başkanı Cevat Şenbaba, günlük ihraç edilen yumurta sayısının ise 500 bin adete ulaştığını söyledi. Şenbaba, yumurta fiyatlarında önceki haftalarda yaşanan artışın arz ve talep dengesinden kaynaklandığına dikkat çekti.

Yumurta fiyatlarındaki yükselişi hammadde girdisinin pahalı olmasının da etkilediğini bildiren Şenbaba, mısırın kilogram fiyatının 22 Ykr’den 38 Ykr’ye yükseldiğini, yağlı soya ve fasulye fiyatlarının da yüzde 30 arttığını açıkladı.

Hayvanların yaşlı olmasının ve kümeslerin bir çoğunun kapanmasının da fiyatları etkilediğini vurgulayan Şenbaba, “Maliyet fiyatları yüksek olunca yumurta fiyatları da yükseliyor. Biz de 17-18 Ykr’ye yumurta satmak istemiyoruz. Zam olunca zarar görüyoruz. Normal fiyatlar 12-13 YKR olmalıdır” dedi.

Irak’a ihracat
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Derya Pala ise, Kuzey Irak’a daha önceden de ihracat yaptıklarını, gümrük kapılarının açılmasıyla beraber ihracatın yeniden başladığını belirtti. Pala, “Haftada 1-2 milyon yumurta Kuzey Irak’a ihraç ediliyor. Fiyatların yükselmesinde bu ihracat etkili oldu” diye konuştu.
Yurtdışına önemli miktarda ihracat yapan Güres Tavukçuluk Üretim, Pazarlama ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Güres, Ramazan ayından kaynaklanan talep artışını üretimin karşılayamadığını, bu nedenle fiyatlarda yükselme olduğunu ifade etti. Güres, merdiven altı üretim yapan firmaların devreye girmesiyle fiyatların hızla gerilediğine dikkat çekti. Güres, “Markalı ve kaliteli üretim yapmayan firmalar, fiyatların 11 yeni kuruşa kadar düşmesine neden oldu” şeklinde konuştu.
Yumurta toptancılığı yapan Aksoy Yumurta’nın sahibi Muammer Aksoy ise yükselişlerde zarar gördüklerini ve ana sermayelerinin eridiğini söyledi. Aksoy ayrıca büyük firmaların ihracata devamı halinde daha çok zarar göreceklerini vurgularken, 18-20 yeni kuruşa satılan yumurta fiyatlarının 10-15 yeni kuruşa kadar düştüğünü ifade etti.





ETİKETLER:

DİĞER HABERLER


Çıta Yukarı Taşınıyor!

GÜRES Group, 2021 Ocak-Aralık döneminde yaptığı yumurta ihracatıyla Ege Bölgesi'nde ihracat şampiyonu oldu.

Devamı

Güres Group Yumurta İhracatında Lider

Temellerinin atıldığı 1963'ten bugüne yaptığı yatırımlarla gıda sektörünün lider markalarından biri olmayı başaran Güres Group.

Devamı

İthalatı Azaltacak Yatırım

Türkiye’nin en büyük tam entegre yumurta üretim tesisine sahip olan Güres Group, yeni yatırımı yumurta tozu üretim tesisi ile hem ürünün ithalatını azaltmayı hem de yumurtaya katma değer kazandırarak dünya pazarına sunmayı hedefliyor.

Devamı

Güres Group, yumurta tozu üretimi ile ithalatı azaltacak

Türkiyenin en büyük tam entegre yumurta üretim tesisine sahip olan Güres Group, yeni yatırımı yumurta tozu üretim tesisi ile hem ürünün ithalatını azaltmayı, hem de yumurtaya katma değer kazandırarak dünya pazarına sunmayı hedefliyor.

Devamı


Copyright 1963 - 2023 © Güres Group